Η Βλάστη είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.

βλάστη dysi.gr

Η Βλάστη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου και του Μουρικίου. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους (ορεινά εδάφη και πλούσια λιβάδια), οι κάτοικοι της Βλάστης ασχολήθηκαν κυρίως με την κτηνοτροφία. Παράλληλα, ανέπτυξαν και επαγγέλματα σχετικά με την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τυροκομίας, της υφαντουργίας και του εμπορίου. Επίσης, αρκετοί κάτοικοι έγιναν ξυλουργοί, κτίστες, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, χρυσοχόοι, ραφτάδες κ.α.

βλάστη dysi.gr

Η ‘ζωντανή’ πλευρά του χωριού είναι η καλοκαιρινή. Η συγκέντρωση των Βλατσιωτών στο χωριό, καθώς και η φυσική ομορφιά της περιοχής, ευνοούν την πραγματοποίηση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών είναι και οι Γιορτές της Γης, ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στις αρχές κάθε Ιουλίου, με σημείο αφετηρίας το 2001. Οι Γιορτές της Γης διοργανώνονται από την Κοινότητα Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ.

βλάστη dysi.gr

Επίσης, με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε Δεκαπενταύγουστο το πανηγύρι της Παναγίας. Το πανηγύρι διαρκεί τρεις μέρες.

Ο Τρανός Χορός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την Βλάστη.

Πραγματοποιείται ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου), στην περιοχή «Λιβάδια» της Βλάστης.

Μετά από τον καθιερωμένο εκκλησιασμό την ημέρα εκείνη, μαζεύονται όλος ο κόσμος στα Λιβάδια για να παρακολουθήσουν ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο του χωριού, όπου οι συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση, πιάνονται να χορέψουν και δημιουργούν ένα πραγματικά Τρανό όπως λένε κύκλο και αρχίζουν να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

βλάστη

Στη Βλάστη λειτουργούν 2 ξενώνες.

vlasti dysi.gr

πηγή

Καλωσόρισες! Εδώ θα βρεις τα πάντα! Ο,τιδήποτε θα χρειαστείς στις διακοπές σου στη Δυτική Μακεδονία...