Η Κλεισούρα είναι χωριό του Νομού Καστοριάς στην Δυτική Μακεδονία. Η Κλεισούρα αποτελεί μια ιστορική και σημαντική κωμόπολη του βλάχικου ελληνισμού. Ανέδειξε πολλά ιστορικά πρόσωπα κατά την εποχή της ακμής της. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, στην είσοδο των ομώνυμων στενών, 34 χλμ. ανατολικά της Καστοριάς.

Κλεισούρα

Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1.172 μ. στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, σε στρατηγική θέση και σε κατάφυτη περιοχή. Ο σημερινός οικισμός, αισθητά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν που άγγιζε τους 7.000 κάτοικους, φτάνει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τους 295 κατοίκους.

Κλεισούρα

Η Κλεισούρα υπήρξε μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι επιπτώσεις της σφαγής της Κλεισούρας και η μεταβολή των εμπορικών δρόμων προκάλεσαν την παρακμή της κωμόπολης.

Κλεισούρα

Σήμερα οι προοπτικές ανάπτυξης του οικισμού, στηρίζονται κυρίως στην τόνωση του τουρισμού και της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ιστορία της, σε συνδυασμό με τις επιβλητικές εκκλησίες και τα εναπομείναντα αρχοντικά της, θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της.

Κλεισούρα

Αξιοθέατα:

Μονή Παναγίας Κλεισούρας

Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας

Άγιος Δημήτριος

Άγιος Νικόλαος

kleisoura

Εκδηλώσεις μνήμης για την Θηριωδία της Κλεισούρας, γίνονται την πρώτη Κυριακή μετά της 5 Απριλίου, με εκπροσώπους της πολιτείας και πλήθος κόσμου.

kleisoura

Κλεισούρα

πηγή

Καλωσόρισες! Εδώ θα βρεις τα πάντα! Ο,τιδήποτε θα χρειαστείς στις διακοπές σου στη Δυτική Μακεδονία...